Terug

Hoe sluit ik een 4-standen hoofdschakelaar (12 volt) op mijn boot aan?

Hoejenbos

Op mijn waterland, polyester kruisertje van 6 m zijn 2 accu's aangesloten op een 4-standen hoofdschakelaar ( t.w. stand 1. ,stand 1+2., stand 2., en stand 0.). De bedoeling hiervan is naar mijn mening om 1 accu altijd beschikbaar te hebben om de motor te starten. Graag uitgebreide uitleg over gebruik en aansluitingen van 12-volts bedrading op deze hoofdschakelaar.  

 

Met vriendelijke groet,

 

Hoejenbos


4 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Sluit de plus kabel van accu 1 aan op nr 1 op de hoofdschakelaar [bovenste bout links of rechts] Sluit de plus kabel van accu 2 aan op de andere nr 2.Sluit de kabel naar de startmotor aan op de onderste bout.


Antwoord van Hoejenbos

hartelijk dank voor uw antwoord op mijn vraag over het aansluiten van een 4-standen hoofdschakelaar op 2 accu's. de schakelaar die ik in gebruik heb is iets anders uitgevoerd dan welke u in uw antwoord hebt gebruikt.In de schakelaar die ik aan boord heb is de bovenste bout bedoeld voor de accu's 1 en 2 gezamenlijk,de linker bout voor accu nr 1 ,de rechtse bout voor accu nr. 2,en de onderste bout staat voor nul ( 0). Helpt u mij nog even verder.?? m.vr.gr. H,Hoejenbos


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

U zal moeten meten met een multy meter of de boveste bout stroom krijgt als u de schakelaar op stand 1 zet even zo als u de sckakelaar op stand 2 zet. Zo niet dan de onderste bout meten op dezelfde manier. Op stand 0 mag er geen stroom meer op staan. Ik denk dat de bovenste bout is bedoeld op de accus samen aan en uit te zetten.


Antwoord van Hoejenbos

Ik ga uw antwoord uitproberen ,voor zover hartelijk dank voor de moeite door u gedaan, met vriendelijke dank H.Hoejenbos